BANSKÁ BYSTRICA. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici hlásil za uplynulý týždeň jeden prípad podozrenia na botulizmus u 43- ročného dospelého pacienta z okresu Banská Bystrica.
Hovorkyňa úradu Mária Tolnayová informovala, že laboratórnymi testami z troch obalov Cícerovej pomazánky, výrobcu ALFA BIO z Banskej Bystrice (dátum spotreby 21.8.2015), ktoré pacient konzumoval, bolo detekované suspektné Clostridium botulinum.
„Clostridium botulinum patrí medzi mikrobiálnych pôvodcov alimentárnych intoxikácií - otravy z potravín. Zvyšky z obalov Koložvárskej kapusty vegetariánskej, ktorú tiež konzumoval, boli negatívne, rovnako ako vyšetrenie obsahu Cícerových nátierok odobratých v originálnom balení tej istej šarže,“ doplnila.
„Pacient ochorel v noci z 11. na 12. augusta, kedy začal pociťovať prvé príznaky - ťažoba na žalúdku a nevoľnosť. Nad ránom vstal, mal dvojité videnie, neistú chôdzu, závraty, cítil sa veľmi slabý, mal problémy s prehĺtaním. Išiel so sprievodom na lekársku službu prvej pomoci, odkiaľ ho odoslali na urgentný príjem FNsP FDR Banská Bystrica. Tam ho prijali na hospitalizáciu na neurologickú kliniku, kde vyslovili podozrenie na botulizmus na základe typických klinických príznakov. Jeho stav sa začal prudko zhoršovať, preto ho preložili na metabolickú JIS Internej kliniky. Podali mu tri dávky antibotulinického séra. Pacient však upadol do kómy a preložili ho na oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny. Jedná sa teda o prípad ochorenia s typickým klinickým obrazom botulizmu, a ako faktor prenosu bola pravdepodobne Cícerová pomazánka, v ktorej zvyškoch bolo detekované suspektné Clostridium botulinum“, uviedla vedúca odboru epidemiológie na úrade zdravotníctva Mária Avdičová.
Distribúciu pozastavili
Hovorkyňa doplnila, že o výskyte botulizmu a epidemiologických okolnostiach upovedomili Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, ktorá je kompetentná vo veci konať podľa zákona. Potravinová správa ihneď pozastavila ďalšiu distribúciu Cícerovej pomazánky aj Koložvárskej kapusty vegetariánskej všetkých šarží a vykonáva ďalšie šetrenie na zabezpečenie preventívnych opatrení u výrobcu a na trhu s ohľadom na ochranu zdravia spotrebiteľov vrátane informovania verejnosti.
„Keďže uvedená potravina je tesne pred dátumom spotreby – 21.8.2015 a v predajniach sa už pravdepodobne nenachádza, ale môžu ju mať zakúpenú spotrebitelia, aj touto cestou informujeme a vyzývame obyvateľstvo, aby uvedenú pomazánku už nekonzumovali“, upozorňuje doktorka Avdičová.
Spoločnosť spochybňuje , že by za ochorením muža bol ich výrobok
Spoločnosť Alfa Bio v stanovisku tvrdí, že vzniknutá situácia im určite nie je ľahostajná: "Podnikneme a urobíme všetky opatrenia na prešetrenie možného dôvodu nákazy naším produktom. Spoločnosť ALFA BIO s.r.o má certifikovaný systém bezpečnosti potravín podľa štandardov normy ISO 22 000. Výrobné záznamy danej šarže boli preverené Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou, ktorá nezistila žiadne nedostatky. Doposiaľ neboli predložené žiadne relevantné dôkazy o tom, že otravu spôsobila Cícerová nátierka."
Vzorky nátierky odobraté Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou boli podľa spoločnosti odoslané do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu. Protokoly o výsledkoch mikrobiologických skúšok nátierky danej šarže predložia okamžite po ich doručení a budú informovať verejnosť. Tlačová správa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva neuviedla podľa spoločnosti ďalší relevantný fakt, že dotknutá osoba v ten istý deň zjedla aj huby a pracuje vo firme, ktorá zváža biologický odpad z ambulancií.
"Ešte raz vyjadrujeme poľutovanie nad vzniknutou situáciou pretože si vážime každého nášho zákazníka.
Príčinu týchto podozrení vidíme len v tom, že dotknutá osoba okrem iného konzumovala v ten istý deň aj naše výrobky. Dôležitým faktom ostáva, že dotknutá osoba v ten deň konzumovala aj vajíčka s chlebom na raňajky, na obed huby - kuriatka na smotane a na večeru tri kusy cícerovej nátierky," konštatuje spoločnosť v stanovisku.
Spoločnosť Alfa Bio zakladá svoje úspešné podnikanie najmä na bezpečnosti a kvalite svojich výrobkov, bez výhrad spolupracuje so štátnymi orgánmi, ktoré konajú v rámci prešetrenia situácie. „Informujeme, že výsledky mikrobiologických testov vykonaných v akreditovanom laboratóriu boli jednoznačne negatívne. Regionálna veterinárna a potravinová správa nezistila žiadne pochybenia pri dodržiavaní systému bezpečnosti potravín - HACCP a správnej výrobnej praxe - GMP. Prioritou spoločnosti ALFA BIO s.r.o je výroba nielen zdravých potravín, ale aj ich trvalá bezpečnosť a kvalita, ktorej podriaďujeme všetky procesy v spoločnosti. V našej výrobe k pochybeniu jednoznačne nedošlo. Potvrdzuje to aj šetrenie Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy,“ povedal Juraj Lunter, výkonný riaditeľ spoločnosti ALFA BIO s.r.o.
„Opäť zdôrazňujeme, že akonáhle nám budú doručené protokoly o výsledkoch mikrobiologických skúšok nátierky danej šarže, okamžite ich predložíme a budeme informovať verejnosť,“ dodala p. Striežencová, marketingová riaditeľka spoločnosti ALFA BIO s.r.o.
Tradičná slovenská firma ALFA BIO s.r.o, ktorá na trhu pôsobí viac ako 20 rokov sa zameriava na výrobu rastlinných potravín. Z malej firmy vyrástla spoločnosť, ktorá dnes pôsobí aj v Maďarsku, Poľsku a Českej republike. Za zodpovedný prístup k podnikaniu, produktu aj zákazníkom im Nadácia Pontis venovala ocenenie Via Bona 2014 - v kategórii zodpovedná stredná firma.
Spoločnosť Alfa Bio dôrazne dbá na kvalitu a bezpečnosť výrobných procesov, každého vyrábaného produktu.
Čo je to botulizmus
Botulizmus vzniká ako následok pôsobenia botulotoxínu na ľudský organizmus. Kmene baktérie Clostridium botulinum produkujú neurotoxín označovaný ako botulotoxín, ktorý patrí medzi najsilnejšie známe jedy. Je to ťažká, život ohrozujúca otrava jedlom. Clostridium botulinum je grampozitívna baktéria, v tvare tyčinky a je schopná vytvárať spóry. Je vo forme spór bežne rozšírená v prírode – v pôde, bahne, vode, na koreňovej a inej zelenine. Okrem toho sa nachádza aj v tráviacom systéme zvierat, odkiaľ môže byť vylučovaná do prostredia. Prenos klostrídií na potraviny sa môže uskutočniť pri výrobe, pri skladovaní, pri príprave stravy.
Rizikové sú najmä potravinové konzervy bohaté na bielkoviny, ktoré obsahujú mäso, mäsové výrobky, ryby alebo strukoviny.
Autor: ETA